Scheiden, het is nogal wat. Je moet allereerst denken aan het lot van de kinderen en vervolgens zorgen dat je zelf ook alles weer op de rit krijgt. En dan is er nog de hond. Of de kat.

Als groot dierenliefhebber kan een stukje tekst over onze geliefde viervoeters natuurlijk niet uitblijven. Want wat is voor de dieren nu eigenlijk het beste? Om daar (in het kort) iets over te roepen, moeten we ons allereerst realiseren dat we de hond en de kat niet over één kam kunnen scheren. Want waar de hond vooral trouw is aan zijn baasje, is de kat vooral gehecht aan het huis.

Om dan maar met de laatste soort te beginnen. Een keer verhuizen is geen probleem. Co-ouderschap is dat wel. Is het diertje dé grote steun en toeverlaat van je kind? En kunnen jullie het niet over je hart verkrijgen om je kind zonder zijn of haar held naar de andere ouder te laten vertrekken? Overweeg dan de aanschaf van een tweede kat. Voor in het andere huis. Maar laat de kat, als het even kan, daar waar hij woont.

De hond is een ander verhaal. Die hecht zich vooral aan de baas. De vraag is dus in de eerste instantie wie dat is, de baas? Volgens de hond dan he? Wie van jullie bij aanschaf heeft afgerekend of wie er in zijn paspoort als eigenaar staat genoteerd, is voor het beestje volstrekt irrelevant. Is het kind de baas? Dan is het waarschijnlijk niet zo een groot probleem om deze trouwe viervoeter om de week ergens anders te laten wonen. Maar is dat één van jullie? Realiseer je dan dat je de hond er waarschijnlijk geen plezier mee doet.

Ga je toch voor co-ouderschap? Dan is simpelweg uitproberen en kijken wat er gebeurt het beste wat je kunt doen. Dus geen keiharde afspraken maken om elkaar daar vervolgens vooral aan te houden. Heb je nog een jonge hond, dan zal het snel wennen. Is het al een oud beestje, onderschat dan niet wat de impact kan zijn. Er kunnen zindelijkheidsproblemen ontstaan. Maar ook lichamelijke klachten zoals haaruitval. Ook kan je hond agressief gedrag gaan vertonen. Als je ziet dat je hond niet goed reageert op de nieuwe situatie, ga dan met elkaar in overleg voor een betere oplossing.